Az ország első városa:

Esztergom – Hévíz és a Királyi Város

2022. május 1 – október 30. között
történelmi séta minden szombaton 10 és vasárnap 14 órától
(igény szerint 8 főtől más napokon és időpontban is)
Találkozás – útvonal:

A séta a Főszékesegyházi Könyvtár sarkától, a Cathedralis Tours Utazási Iroda elől (Pázmány Péter / Liszt Ferenc u. sarka) indul.

Hévíz: Sétánkat a Kis-Duna platánfái alatt haladva Hévíz és fürdők történetének megismerésével kezdjük. A Szent Tamás-hegy lábánál fakadó meleg vízű források által Hévíz-tó környékén a korai középkorban alakult ki Hévíz település, mely az Érseki Víziváros és a Királyi Város között terült el. A felszínen megjelenő meleg forrásvizet fürdésre már a rómaiak is használták. Árpád kori források a 12. sz. 70-es éveiben említik első ízben, a III. Béla király idejében emelt első  hazai közfürdőt. A török korban is szívesen használták a meleg karsztvizet, melyre malom és fürdők települtek. A 19. sz. közepétől egyre fejlődő fürdőtelepen az 1840-es években nyílt meg a Szent István Fürdő Szálloda (megszállt benne Kossuth Lajos, gr. Széchenyi István is), 1912-ben a fedett uszoda (védett ipartörténeti emlékünk), 1927-re pedig a mai strandfürdő, a Szent István Artézi Fürdő Telep.

Királyi Város: A Szent Lőrincz utcában haladva jutunk el a Széchenyi tér sarkához. Közelében állt a 11. sz-i városkapu, melyet az ország első fennmaradt városcímeréről ismerünk. Az utcaszerű főtér elején, az úttest burkolatában megjelölve látható a királyi város 11. sz-ban már álló, Szent Lőrinc plébánia templomának alaprajza, mely a királyi  udvarnokok városrészének temploma volt. A tér emeletes házai nagyobbrészt az elpusztult középkori város alapjaira, köveinek felhasználásával épültek a 18-19. sz-ban. Közülük is kitűnik a Takarékpénztár 2 emeletes romantikus stílusú épülete, mely 1862 körül Hild József terve szerint épült.

A barokk-rokokó épületek közül kiemelkedik a főtér hangsúlyos épülete, Bottyán János kuruc generális egykori llakóháza, a mai Városháza. A térről nyíló Bottyán J. utca barokk épületei között nagyon szép Esztergom vármegye régi székháza, a napsugaras kapujáról híres Meszéna-ház, a bencések régi rendháza. A templom közelében állt a IV. Béla király által emeltetett és a török korban elpusztult első ferencrendi templom, melyben a király és családja  lelt végső nyughelyre (egyetlen feltáratlan Árpád-házi királysírunk. Erről emlékszik meg a templom kerítés falában elhelyezett, a királyt és a korán elhunyt Béla herceget ábrázoló dombormű, mely Nagy János jeles felvidéki szobrászművész alkotása).

A IV. Béla király és a Jókai Mór utca sarkában álló emeletes, gyönyörű barokk palota a bajnai Sándor grófok esztergomi háza volt a 18-19. sz-ban. A Pór Antal tér hangsúlyos épülete a királyi város Szent Péter és Pál plébánia templom, mely 1762-re készült el, főoltár képét 1896-ban Vaszary János festette.

A Deák Ferenc utcán sétálunk vissza a Széchenyi a Széchenyi tér felé. Az utca érdekes hazai előtt meg-megállva (Csepreghy Ferenc (1842-1880) népszerű írói lakóháza, a Megyeháza szecessziós épületszárnya (1910), a Hild József – Prokopp János által tervezett (1853) Főreál Gimnázium épülete, stb.) érjük el a Szent Miklós utca és a Deák F. utca sarkát. Itt áll az ún. Polgármester-ház, melyet az 1760 táján Oratsek Ignác, a Mária Terézia-féle budavári királyi palota építésze tervezett. (Az egy emeletes barokk palota kora építészetének egyik gyöngyszeme.) A városháza sarkánál, a kövezeten kijelölve látjuk a latinusak ( a különböző nemzetiségű középkori kereskedők gyűjtőneve) Szent Miklósról nevezett, plébánia templomának kerítés fala egy részletét (a templomra a Bottyán-ház épült rá a 17.sz végén).

Kis-Duna sétány: A Szent Miklós utcán kiérünk a Kis-Duna sétányra. Az 1500 méter hosszú, 1913-14-ben ültetett hatalmas platánfák alatt a századforduló után kialakított sétány Esztergom egyik legkedveltebb sétatere.

A királyi városban tett városismereti sétánk itt ér véget.

A séta időtartama: 1,5 – 2 óra.
Részvételi díj: 1 500 Ft/fő (6 év alatti gyermeknek ingyenes.)

Információ – jelentkezés: személyesen az alábbi címen, telefonon a (33) 520-260-as, a 70 391-9992 sz. telefonon, a cathedralisegom@vnet.hu, valamint a kiditek.pal@gmail.com internet elérhetőségeken, vagy a Facebook oldalunkon.

H-2500 Esztergom, Bajcsy-Zsilinszky E. u. 26. Tel.: (33) 520 260; Fax: (33) 520-261

E-mail: cathedralisegom@vnet.hu

Gazdasági Minisztérium bejegyzési szám: R-1400/1996/2001

Itt a magyar Róma! - 3a - szórólap

Itt a magyar Róma! - 3b - szórólap

Helyszín: Cathedralis Tours, 2500 Esztergom, Bajcsy-Zsilinszky u. 26.
Beolvasás…
Beolvasás…